Zpracování drůbežího masa a vajec z hlediska ochrany zdraví člověka před možností nakažení virem H5N1

  • pokud by byl virus H5N1 přítomen v drůbežím mase, není inaktivován chlazením nebo mrazením
  • běžnou tepelnou úpravou (vaření, pečení) je virus spolehlivě zničen při dosažení 70° C v jádře potraviny, a to již za pouhou jednu sekundu
  • v případě vajec platí v podstatě totéž, tedy používat vejce pouze do potravin, které jsou následně tepelně opracovány (vařeny, pečeny)
  • určité riziko představuje manipulace s infikovanou živou nebo uhynulou drůbeží při likvidaci ohniska nákazy
  • obecně jako prevence je důležité dodržovat základní hygienické návyky při manipulaci se syrovým masem (používat jiné nástroje - nože, na syrové maso a jiné nástroje na práci s ostatními potravinami, tak aby se zabránilo případné zkřížené kontaminaci).
letáky:
Ptačí chřipka - informace pro veřejnost
Ptačí chřipka - informace pro veřejnost a chovatele drůbeže


zdroj: Státní veterinární správa České republiky