*
Dnes je pátek 29.03.2024 a svátek má Taťána
státní svátek: Velký pátek
Teplota: ↑19.9°C, vlhkost: ↑36%, tlak: ↓1003.95mb
Aktuality - Tříděný odpad

Jaké odpady patří do jednotlivých kontejnerů na tříděný odpad?

Co můžete a co naopak nesmíte do jednotlivých kontejnerů na třídění odpadů odhodit, vám napoví následující přehled. Prosíme dodržujte tyto pokyny při třídění odpadů. Nežádoucí příměsi znehodnocují vytříděnou surovinu, která pak nemůže být recyklována a odváží se na skládku. 

  Kontejner na sklo
sklo kontejner 

Do zelených nádob můžete odhodit: 
láhve od nápojů, skleněné nádoby, sklenice od kompotů, lahvičky od kosmetiky a od mycích prostředků, skleněné nádobí skleněné střepy - tabulové sklo 

Prosím, nevhazujte: 
keramiku, porcelán, automobilová skla, drátěné sklo a zrcadla, žárovky, televizní obrazovky, obaly od chemikálií a léků, jiné neskleněné odpady. 

Doporučení a upozornění: 
Častým omylem, na který bychom rádi upozornili, je fakt, že lidé si v mnoha případech pletou keramiku a porcelán se sklem! Sklo je průsvitné. 
Pokud můžete, zbavujte láhve kovových uzávěrů, zjednodušíte tak jejich recyklaci. 
Pro další zpracování je velmi vhodné, aby sklo v nádobě bylo co nejméně rozbité. 
 


  Kontejner na papír
papír kontejner 

Do modrých nádob můžete odhodit: 
noviny, časopisy, kancelářský papír, katalogy, reklamní letáky, knihy, sešity, krabice, lepenku, kartón, papírové obaly (např. sáčky) 

Prosím, nevhazujte: 
mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, kopíráky, krabice od nápojů, použité plenky a hygienické potřeby 

Doporučení a upozornění: 
Papírové krabice před vložením do kontejneru rozkládejte! Ušetříte tak místo v kontejneru. 
Kancelářské svorky z časopisů a dokumentů není třeba odstraňovat. Při dalším zpracování, takzvaným rozvlákněním, jsou odloučeny. Z papíru se stane hladká kaše a těžší části jako svorky a sponky klesnou ke dnu, odkud jsou vybírány magnetickou separací. 
Do kontejneru na papír můžete vhazovat dopisní obálky celé, včetně fóliového okénka. Zpracovatelé mají zařízení, která si s fóliovými okénky poradí za vás. 
Do modrého kontejneru vhazujte skartovaný papír stejně jako každý jiný papír, který není mokrý, mastný nebo jinak znečištěný. Tím se myslí i biologické nečistoty. 


Značky na obalech 

Každý obal je vyroben z nějakého materiálu a někdy je velmi obtížné poznat, z čeho je obal vyroben. Proto jsou na obalech různé značky, které nás informují, jak máme s takovým obalem po použití naložit. Šipky s číslem nebo zkratkou nás informují o materiálu, z něhož je obal vyroben. Podle nich poznáme, do kterého kontejneru máme obal později vyhodit. V tabulce jsou kódy tříděného odpadu (papír, sklo a PET lahve): 
 
 Papír
Číslo a zkratka Druh papíru Grafický znak
20 PAP vlnitá lepenka (papír) PAP
21 PAP hladká lepenka (papír)
22 PAP papír
 
 Sklo
Číslo a zkratka Druh skla Grafický znak
70 GL bílé sklo GL
71 GL zelené sklo
72 GL hnědé sklo
 
 Plasty
Číslo a zkratka Druh plastu Grafický znak
1 PET polyethylen-tereftalát PET


PanacekPanáček s košem znamená, že použitý obal máme hodit do příslušné nádoby na odpad. Panáček přeškrtnutý, znamená to, že obal do popelnice nepatří, protože obsahuje nějaké nebezpečné látky. 


Zeleny bodZelený bod znamená, že je za obal zaplaceno do systému EKO-KOM, jenž zajišťuje sběr a využití obalových odpadů. Pokud si koupíte obal, na kterém je značka ZELENÝ BOD znamená to, že výrobce zaplatil za jeho recyklaci. Takže, až vypijete limonádu nebo dojíte sušenky, odhoďte jejich obaly do barevného kontejneru! 

Kampan JC